top of page

Hvilken cykelhjelm skal man vælge?

Opdateret: 4. feb. 2021

Prøv altid flere cykelhjelme

Vi har alle forskellige hovedformer, og cykelhjelm mærkerne har også lidt forskellige pasformer. Så prøv altid flere forskellige modeller og mærker for at finde den som passer dig bedst.


Udefra et sikkerhedsperspektiv er pasformen det vigtigste – En cykelhjelm som sidder godt på dit hoved, beskytter med stor sandsynlighed også bedre.Justerbar cykelhjelm

Den mest almindelige fejl når man køber en ny cykelhjelm, er at man køber en som er for stor. Hvorfor? De fleste cykelhjelme er i dag udstyret med en justerbar nakkestøtte, så man kan få en for stor cykelhjelm til at sidde ok ved at “stramme” den. Resultatet er, at man får afstand mellem hovedet og cykelhjelmen, hvis afstanden er store betyder det en øget risiko for skade, hvis ulykken opstår.


Man bør stræbe efter at få en cykelhjelm, der sidder så tæt som muligt på hovedet uden at den strammer. Er cykelhjelmen for lille, oplever visse mennesker at de får ondt i hovedet eller direkte hovedpine.


Onesize, vægt og ventilation

De billigere cykelhjelme er såkaldte “Onesize”, dvs. de kommer kun i en størrelse. Onesize kan fungere ligeså godt som en dyrere cykelhjelm hvis man har et gennemsnitshoved.


Men hvis man ikke har et gennemsnitshoved, skal man teste cykelhjelme som kan justeres.


Efter sikkerhed og pas kan man også se på f.eks.; ventilation, vægt, udseende, aerodynamik selvfølgelig pris.


Hvis man cykler længere afstande, træner eller svede let, vælge en cykelhjelm med god ventilation. Og helst en med ventilationshuller på siderne og i nakken for bedre luftventilation. På dyrere cykelhjelme er der ofte indvendige luftkanaler, som øger ventilation yderligere.


Hvis man sidder oprejst på cyklen, er cykelhjelmens vægt ikke lige så vigtig som hvis man har en mere fremadrettet “racer-stilling”. Sidder man fremadrettet, bære man i højere grad hovedet og cykelhjelmen med hjalp af nakken og så vil man helt sikkert ikke have en tung cykelhjelm.


Der er cykelhjelme med skærmer, de er normalt gjort til Mountainbikes (MTB). Men oftest er cykelhjelmen i sig selv ikke specifik lavet til MTB, selvom skærmen kan beskytte mod lavt hængende trægrene osv. Skærmen beskytter også mod sol og regn. På visse cykelhjelme kan man tager skærmen af. Cykler man ofte i terræn, vil man ikke have en cykelhjelm, der hopper rundt på hovedet. Her vil man have en let cykelhjelm med en perfekt pasform.


InMold teknologi

Visse cykelhjelme er lavet med den såkaldt InMold-teknologi. Det betyder, at den hårde skal (det yderste lag) støbes i cykelhjelmen og virker som en slags ydre forstærkning. I modsætning til visse andre enklere cykelhjelme så limes eller tapes skallen. Det betyder, at InMold cykelhjelme kan gøres lettere og bedre ventileret. I eksklusive cykelhjelme, med mange ventilationshuller, er der også nogle gange indbygget forstærkninger.


Cykelhjelme er normalt lavet af EPS (også kendt som flamingo). Det er et blødt og elastisk materiale, som i tilfælde af en kollision deformeres efter hovedet og reducerer hermed risikoen for skader. Cykelhjelme bliver udsat for lidt af hvert, også selvom de ikke involveres i trafikuheld. Derfor bør man altid udskifte sin cykelhjelm med en ny mindst hvert femte år.


Når man prøver en cykelhjelm, skal man ikke tænke på om stropperne, de kan altid justeres.


Hus på at en cykelhjelm køber man ikke for at man skal se godt ud! Man køber den primært for at beskytte dit hoved!


Kom ned i Cykel-Centret og prøv et par forskellige modeller.

bottom of page