top of page

Sådan skal cykelhjelmen sidde.

Opdateret: 4. feb. 2021

Beskyt en af dine mest værdifulde kropsdel – med en god cykelhjelm.

Cyklister er såkaldte bløde trafikanter. De er ikke kun udsat for risiko fra den øvrige trafik,  det er nok med et hul i vejen, en pludselig nedbremsning eller et par sekunds uopmærksomhed og ligger man på asfalten. Hvis man ikke har hjelm på, kan en situation, som ellers højst havde medført et par skrammer, i stedet blive en alvorlig hovedskade.  Hvis det er hovedet som som kommer til skade, kan selv den mindste ulykke medføre alvorlige kvæstelser.


Sidder hjelmen rigtigt?

  1. Hjelmen skal være rar at have på og passe til dit hoved. Selvom du har lyst til at vælge en smart model, så prøv alligevel nogle forskellige.

  2. Jo mere behagelig hjelmen er, jo større er sandsynligheden for, at du tager den på hver dag. Synes du samtidig den er pæn, er chancen endnu større.

  3. Din hjelm skal sidde nærmest vandret på hovedet. Der skal være omkring to cm fra øjenbrynet til hjelmens forkant.

  4. Remmene skal være stramme, så hjelmen sidder godt fast, med det skal stadig være rart at have hjelmen på.

  5. Gør det til en vane at tjekke remmene en gang om ugen – også på dit barns cykelhjelm.

  6. Dit barn skal have en ny cykelhjelm, når den gamle ikke længere dækker panden og resten af hovedet tilstrækkeligt.

Hjelmen gør en forskel.

  1. Hvert år ender mange cyklister på skadestuen, fordi de har slået hovedet.

  2. Kørte alle med cykelhjelm, kunne mange af skaderne være undgået.

  3. Heldigvis kører flere og flere danskere med cykelhjelm, og det kan ses i statistikken. Siden 2004 er hjelmbrugen steget kraftigt, samtidig med at andelen af hovedskader blandt de alvorligt tilskadekomne cyklister er faldet.

De 20-29-årige kommer oftest til skade på cykel. Mange af dem uden hjelm. For alle aldersgrupper gælder det, at der sker flest skader uden hjelm.

Skift cykelhjelmen, hvis den får et kraftigt slag

Din cykelhjelm kan være flækket, uden du kan se det, hvis den har fået et kraftigt slag. Er hjelmen beskadiget, er den ikke sikker mere, og du må på udkig efter en ny. Overvejer du at købe en brugt cykelhjelm, så tjek den grundigt for skader. Er du i tvivl, om den er ok, så vælg en anden.


Hvad siger loven om cykelhjelm?

Selvom Rådet for sikker trafik  anbefaler at du kører med cykelhjelm, så er det (endnu) ikke et krav at man skal bruge cykelhjelm i Danmark. Men hvis du er uheldig og styrter på cyklen så mindsker risikoen for alvorlige hovedskader med en cykelhjelm. Siden 2004 er brugen af cykelhjelme steget kraftigt, samtidig med at andelen af hovedskader blandt de alvorligt tilskadekomne cyklister er faldet.


Specialized nye cykelhjelm tilkalder automatisk hjælp.

Specialized nye cykelhjelm med ANGi hjelmsensoren tilkalder hjælp, når du har brug for det ?


Kom ned i Cykel-Centret og prøv en hjelm med ANGi fra Specialized.  Denne sæson tager Deceuninck – Quick-Step Cycling Team sikkerheden til et helt nyt niveau, når de benytter Specialized S-Works Prevail og Evade med ANGi og MIPS.


Download et PDF fakta om cykelhjelme her.

bottom of page