Specialized historien om cykel succén.

Opdateret: feb. 3

Specialized – lavet af cykelryttere til cykelryttere. Amerikanske Specialized blev etableret i Californien i 1974 af Mike Sinyard. Forbes.com beskriver Mike Sinyard – en hipster cykelentusiast med hestehale fra Californien.


Mike var en rigtig cykelnørd, som solgte sin VW-bus og sine ejendele for at kunne komme til Europa i de tidlige 1970’ere.


Specialized – tre grundlæggende principper

Sinyard byggede sin forretning på tre grundlæggende principper i 1974. Først og fremmest en lidenskab for cykling, derefter et stærkt iværksætterånd og til sidst et udviklet og uddybet samarbejde med uafhængige cykelbutikker.


Mike var en rigtig cykelnørd, som solgte sin VW-bus og sine ejendele for at kunne komme til Europa i de tidlige 1970’ere. Europa lå på den tid langt foran USA med udviklingen af ​​cykler og udstyr. Ved et tilfælde kom han i kontakt med en af ​​datidens store producenter i Italien, Cinelli. Mike overbeviste endelig Cinelli om, at han var den rigtige person til at tage deres produkter til USA. Hjemme i Californien var det heller ikke på det tidspunkt muligt at skaffe cykelprodukter af høj kvalitet.


Sinyard fik en aftal i hus med Cinelli og det passede ham perfekt for Sinyard har sagt: “Jeg ønskede ikke en karriere for hvide skjorter og slips er ikke noget for mig“. I Italien så han sin fremtid: Cinelli cykeldele, der var svære at få i Amerika.


Når Sinyard beskriver de første år i virksomheden. “Til min overraskelse omsatte jeg 64.000 dollars i 1974. Jeg havde ingen penge og havde ej heller brug for nogen. Jeg købte Cinelli-cykeldele på kredit, og fik betalt i kontanter fra kunder i USA. Jeg holdt omkostningerne nede ved at bo i en lille trailer med to venner. Jeg havde ingen bil“.Uden bil, hvordan hentede han så sine Cinelli-forsendelse? “Jeg kørte på min cykel fra Morgan Hill til San Francisco lufthavn – 225 km tur / retur“. Sinyard er i dag over 60 år gammel og cykler dagligt mellem 2 og 6 timer.


Specialized producerer i dag både cykler og cykeltilbehør samt tøj og sko. Der er tale om høj kvalitet, som er eftertragtet – både blandt cykelryttere og alle former for cykelentusiaster. Man kan få cykler, der er beregnet til både hverdagen og til cykelløb.


Specialized – lavet af cykelryttere og til cykelryttere

Hvis der er nogle, der har forstand på cykelryttere, så er det cykelryttere. Det var en af baggrunden for at starte virksomheden. Specialized har også et motto, der går på, at de tror på, at cykling kan være med til at ændre folks liv. Med baggrund i dette har virksomheden blandt andet skabt Specialized Foundation, der søger at hjælpe børn gennem cykling. Derudover har virksomheden også mange andre spændende tiltag på bagen – og nye kommer hele tiden til.Mange forskellige cykler

Specialized fremstiller et stort udvalg af cykler. Der er blandt andet tale om helt almindelige hverdags cykler, citybikes, mountainbikes, racercykler og elcykler. Men der findes også flere forskellige former for specialfremstillede cykler. Det har flere gange vist sig, at Specialized er på forkant med det meste, og i 2020 kom Specialized på markedet med deres såkaldte “Verdens bedste elcykel”. Målgruppen er bred, og uanset om man er en helt almindelig cykel entusiast eller en garvet cykelrytter, så finder man her alt, hvad hjertet begærer. Specialized sælges både i helt almindelige fysiske butikker, men også online.


Verdens første masseproducerede mountainbike

Specialized stod bag verdens første masseproducerede mountainbike. Siden da er der sket meget, og der er den dag i dag rigtig mange forskellige cykler og modeller på markedet fra denne producent. I 1979 begyndte Specialized at bygge deres første racercykel. Sinyard, er personligt selv mest begejstret for at køre mountainbike. Han har desuden udtalt, at han er vild med den frihed, der er ved at cykle. I 2011 kom de første mountainbikes med 29’er hjul på markedet fra Specialized.