top of page

Tips og tricks til smøring af cykelkæden.

Opdateret: 4. feb. 2021

Det er ikke helt ligegyldigt hvilken olie du smører kæden med, faktisk er kæden ét af de vigtigste steder at vælge den rigtige smørelse eftersom at kæden er udsat for stor belastning og er i næsten konstant rotation så hvis den ikke kører “som smurt” kan det hurtigt sætte en stopper for cykelglæde, uanset om man er til de smalle eller brede dæk.


I dag er hele cykelkæde olie segmentet en hel videnskab. Hvor mange typer af kædeolie findes der, hvilken skal jeg købe for at klare diverse vejr og overflader og samtidig være den hurtigste i byen 😉


Hvor meget kædeolie behøver jeg at have hjemme?

Diverse kædeolie producenter mener at du altid skal have massere af forskellige typer af kædeolie hjemme. Vi tror, ​​at en wet lube og en dry lube (tør og våd kædeolie) er nok til at dække de fleste behov for at få din cykelkæde at trives.


Wet lube eller dry lube?

Hvornår skal jeg bruge den ene eller den anden? Dry lube er bedst under tørre forhold, da den er tyndere og mindre klæbrig. Du skal bruge det lidt oftere, og den er ikke så uimodståelig overfor regner, men du behøver ikke at vaske kæden så ofte hvis du bruger dry lube.


Wet lube, våd eller tyk olie er det indlysende valg til vintersæsonen, eller hvis du cykler meget i skoven og meget våde områder. Denne olie er præcis som det lyder meget klæbrig hvilket selvfølgelig giver en bedre beskyttelse mod snavs og salt, og den er mere uimodståelig overfor regn. Ulempen er, at hvis du cykler i støvede eller tørre forhold, for så vil snavs lettere sætte sig fast i olie, hvilket betyder at du bliver nødt til at vaske kæden oftere.


Hvordan smøre jeg cykelkæden?

Du har sikkert set, at der findes kædeolie i både dryp- og sprayform. Disse to former for olie har to forskellige anvendelser. For at smøre kæden anbefaler vi olie i drypflasker fordi det bliver lettere at applicere ret mængde olie. Har du for eksempel en cykel med skivebremser så sker det let er få olie på bremseskiven hvis du bruger sprayolie. Olien på bremseskiven suges derefter ind i bremseklodserne, og det er meget vanskeligt at rengøre. Det samme gælder, hvis du får olie på din bremseoverflade på fælgen med fælgbremser.


Sprayolien er dog god til at smøre andet end bare kæden. Den er perfekt til at sprøjte på de bevægelige dele såsom gearskiftere, gear og bremsekabler og i selve gearene for at få alt til at fungere korrekt. Det kan derfor være en god ide at have en sprayolie hjemme også.


Special olier og biologisk nedbrydelige olier.

Der er i dag også nogle “finere” olier. Disse olier ligger i forkant med udviklingen af ​​højteknologiske smøremidler til cykler. De investerer meget i bionedbrydelige olier, og de har også et stort fokus på ydeevne. For eksempel giver C3 keramisk olie dig faktisk op til 10 gange effekt i forhold til en almindelig cykelolie.

Har du spørgsmål, vil du have flere råd eller bare købe noget cykelkæde olie, så kom ned til os i Cykel-Centret så hjælper vi dig.

bottom of page